Arabian historia ja nykypäivä

Suomalaisten rakastama Arabia perustettiin vuonna 1873, kun ruotsalainen posliiniastioiden valmistama Rörstrand rakennutti suomalaisen tytärtehtaan Helsinkiin Arabia-nimiselle tontille. Aluksi Arabian tuotannossa oli paljon koristelematonta talousfajanssia eli lasitetusta, posliininkaltaisesta keraamisesta materiaalista valmistettuja tuotteita sekä saniteettitavaraa ja kuparipainokoristeisia serviisejä, toisin sanottuna astiastoja. Vuosikymmenien aikana tyyli muuttui ja Arabian astioihin tehtiin koko ajan lisää koristeita.

Vuonna 1916 Arabian koko osakekanta siirtyi suomalaisille ja Arabia alkoi kehittymään voimakkaasti. 1930-luvulla Arabia sai ensimmäisen taiteellisen johtajansa Kurt Ekholmista, joka uudisti Arabian tuotantoa uudella modernilla otteellaan ja perusti Arabian mainetta niittäneen taideosaston. Seuraavalla vuosikymmenellä Arabiaan palkattiin suunnittelijaksi Kaj Franck, jonka käsistä syntyneitä suomalaisen muotoilun taidonnäytteitä löytyy useista kodeista yhä edelleen. Näitä ovat esimerkiksi Kartio-lasit ja Teema-sarjan astiat.

Arabia on vuosikymmenien aikana palkannut useita lahjakkaita taiteilijoita riveihinsä ja onnistunut tekemään loistokasta yhteistyötä näiden kanssa. Useat Suomen historiassa merkittävät taiteilijat Kaj Franckin lisäksi, ovat suunnitelleet tuotteita Arabialle. Tällaisia suunnittelijoita ovat esimerkiksi Heljä Liukko-Sundström, Oiva Toikka ja Birger Kaipiainen. Arabia on niittänyt mainetta maailmalla ja se on voittanut lukuisia muotoilualan palkintoja.

Arabia on kulkenut pitkän matkan tähän päivään ja sen laadukkaat astiat ja kaunis muotokieli vetoavat yhä edelleen suomalaisten sydämiin. Hackman-konserni osti Arabian vuonna 1990 ja samaan aikaan kaikkien rakastamat muumimukit tulivat Arabian valikoimiin. Nykyään Arabian omistaa Iittala Group eli tarkemmin ottaen Fiskars. Vuonna 2006 Arabia oli arvostetuin suomalainen brändi yhdessä rakastetun Fazerin Sinisen kanssa. Arabian vanhat kupit ja uudet astiat ovat edelleen mukana suomalaisten arjessa ja juhlassa. Uusia astiasarjoja sekä koristeita suunnitellaan vielä tänäkin päivänä ja Arabian vanhat kupit ja Arabian vanhat lautaset ovat suosittuja niin suomalaisten keskuudessa kuin ulkomaillakin.

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.